Skip to content

”Det fick mig att reflektera över mina val”

Under Sara Midebos tio år på Stavdal har det hänt mycket, både på den privata fronten och med Stavdal som företag. Ibland kan det vara bra att stanna upp och reflektera, något som både Sara och Stavdal gjort under den senaste tiden.

För fyra år sedan förändrades Saras liv radikalt. Då kom tvillingarna. Sara och hennes man hade sedan tidigare en treåring och inga direkta planer på att skaffa fler. I ett nafs fick egentiden ge vika åt föräldrabestyr.

– Vi är jätteglada över tvillingarna som blev en härlig bonus. Men det är lätt att vardagen snurrar på. Det är sällan man hinner stanna upp och reflektera över saker och ting längre, säger Sara.

För en tid sedan kom det äldsta barnet hem från skolan med en obekväm känsla i magen.

Bild: Martin Söderqvist

Bild: Johan Töpel

– Han var orolig över plasten som hamnade i naturen och frågade varför vi använder plastpåsar när vi handlar. ”There’s no planet B” sa han. Det fick mig att reflektera över mina val, berättar Sara.

"Det ansvar Stavdal tar har en betydande konkurrensfördel."

Sara Midebo

Administratör, Stavdal Stockholm

Ungefär samma process gick Stavdal igenom med sin första hållbarhetsredovisning 2017. En av frågorna som lyftes var arbetet med mångfald och jämställdhet. För att öka medarbetarnas delaktighet inom nämnda områden och andra HR-frågor infördes Vi-dagen som en återkommande satsning framledes.

– Med Vi-dagen signalerar Stavdal att de tar personalen på allvar och att de lyssnar på oss för att kunna göra bättre val i framtiden, säger Sara.

I år var det ett decennium sedan Sara började arbeta på Stavdal. Dessförinnan jobbade hon på ett företag som inte såg personalen som en tillgång. Kortsiktiga beslut och känslan av en otrygg anställning gjorde att Sara till slut sa upp sig.

Betydande konkurrensfördel #

– Om man som företag gör rätt för sig och gör hållbara investeringar i personalen skapas en trygghet för de anställda. Det lönar sig i det långa loppet, säger Sara och fortsätter:

– Hållbarhetsfrågan blir allt viktigare i takt med att vi blir mer medvetna. Det ansvar Stavdal tar har en betydande konkurrensfördel, inte minst vid rekrytering av personal. Dessutom känns det klockrent att arbeta på ett företag som rannsakar sina handlingar. Det är ju så man utvecklas och blir bättre, säger Sara.

Utrymme för förbättring #

Efter att Saras son tog upp frågan om plast hemma har familjen börjat omvärdera sina miljöval. De har blivit bättre på att sortera hushållssopor och slänger mer skräp på återvinningen. Men visst finns utrymme för ytterligare förbättringar.

– Jag behöver ju inte köra bil till jobbet varje dag, vilket jag gör. En el-cykel kanske blir nästa investering.