Skip to content

”Min generation tycker hållbarhet är viktigt”

Christoffer Johansson tillhör generation Y som värnar om hållbarhet. Nästa år kommer de utgöra 50 procent av arbetsmarknaden. Hållbarhet stod visserligen inte i fokus när Christoffer valde Stavdal som arbetsgivare, men att företaget satsar på hållbarhet bidrar till att det känns bra att gå till jobbet för honom.

Christoffer Johansson började fundera på att lämna Arvika under gymnasietiden. När det var dags att välja högskola föll valet på Jönköping International Business School. Inte på grund av staden i sig, snarare för att ekonomiutbildningen erbjöd bra möjligheter för utbytesstudier.

– Jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och älskat att resa. När jag så småningom fick möjligheten att ta en utbytestermin tog jag tåget via Ryssland och Mongoliet till Shanghai, säger Christoffer.

Bild: Anna-Lena Lundqvist

Shanghai är en av världens största städer med en folkmängd på 24 miljoner. Bara campusområdet i Shanghai har fler studenter än vad det är invånare i Christoffers gamla hemstad Arvika.

"Jag är oerhört glad över att Stavdal vågade satsa på en junior."

– Jag kan varmt rekommendera Shanghai och Kina för den som vill upptäcka någonting annorlunda. Det mesta skiljer sig mot Sverige, till exempel är den hierarkiska strukturen starkare i både skola och arbete, säger Christoffer.

Efter studierna fick Christoffer anställning som controller på Stavdal.

– Jag lär mig nya saker hela tiden och är oerhört glad över att Stavdal vågade satsa på en junior, säger Christoffer som tillhör generation Y.

Bildkälla: Shutterstock

Generation Y tänker hållbart #

Generation Y består av personer födda mellan 1980–2000. År 2020 beräknas de utgöra 50 procent av världens arbetskraft. I undersökning efter undersökning, svenska såväl som internationella, återkommer samma mönster – hållbarhetsfrågor är en av de punkter som är högst upp på generation Y:s agenda.

– Min uppfattning är att min generation tycker att hållbarhetsfrågorna är viktiga. Även om hållbarhet inte var avgörande när jag valde arbetsgivare så känns det bättre att gå till jobbet med vetskapen om att Stavdal har ett hållbarhetsfokus, säger Christoffer och fortsätter:

Christoffer Johansson

Controller i Göteborg

– Eftersom flera användare kan dela på samma maskiner och utrustning bidrar Stavdal till en delningsekonomi. Genom att öka antalet lågenergibodar och minska dieseldrivna liftar bidrar Stavdal till en mer hållbar byggbransch. Jag tror dock att min generation gärna vill se fler långsiktiga mål och hur bolaget kan bidra till en hållbar utveckling på lång sikt, säger Christoffer.

In insiktsfull resa
#

Privat känner Christoffer att han skulle kunna göra mer. När det gäller resandet, som är hans största intresse, kommer han försöka att välja tåg i större utsträckning då det inte är lika påfrestande för klimatet som flyg.

– När jag skulle till Shanghai tog jag tåget från Moskva, det tog två veckor. Jag gjorde stopp i bland annat Mongoliet och Peking. Det blev lite av en ögonöppnare att tåget i sig var en upplevelse, säger Christoffer.