Skip to content

”Egentligen handlar det inte om ishockey”

Genom att stötta lokala idrottsföreningar som Djurgården Hockey vill Stavdal bidra till ett hälsosammare Sverige. Vi besökte Husby ishall där Djurgården Hockey driver ett projekt för att alla ska kunna åka skridskor, oavsett bakgrund och socioekonomiska förutsättningar.

”Ove! Hallå, jag behöver hjälp!”
Ett 20-tal killar och tjejer i de yngre tonåren trängs i den smala korridoren bakom Husby Ishall i norra Stockholm. Ove Eriksson hjälper tålmodigt var och en att snöra på skridskorna ordentligt.

– På lördagskvällarna, när vi kör lite disco här, kan det ta nästan två timmar innan jag själv kommer ut på isen, när 120 personer vill ha hjälp med skridskorna.

Ove är en av de verkliga eldsjälarna bakom Ishockey för alla, Djurgården Hockeys projekt där grundtanken är att alla ska kunna spela hockey och åka skridskor oavsett bakgrund och socioekonomiska förutsättningar. Men det fungerar också som ett integrations-, jämställdhets- och mångfaldsprojekt.

Bild: Johan Töpel

Bild: Johan Töpel

Bild: Johan Töpel

Bild: Johan Töpel

Bild: Johan Töpel

Bild: Johan Töpel

– Egentligen handlar det inte om ishockey eller skridskor, utan projektet är ett sätt att umgås. Här i Husby finns inte så mycket att göra om man är mellan 12 och 19 år. Och en del föräldrar vill inte att deras barn ska gå till fritidsgården. Då kan de komma hit i stället och få en meningsfull fritid. Men vi vill även att föräldrarna ska komma hit och prova på, säger Ove.

15-åriga Michelin Tumisifu, 14-åriga Diana Samadtari och 15-åriga Suweyda Mohamed Jama snörar snabbt på sig skridskorna och greppar var sin klubba på väg ut mot isen. De säkra, snabba skären visar att de varit här flera gånger förut.

– Vi kände till varandra från skolan, men det var här vi blev bästisar, säger Suweyda.

Medan de tre tjejerna tränar fintar och slagskott i ena änden av rinken hjälper Morteza Mouradi några knattar som trillat omkull att komma på fötter igen, i andra änden av rinken. 17-årige Morteza kom hit från Afghanistan för tre år sedan och sökte sig direkt till gemenskapen i ishallen.

– Jag började i förrådet och hjälpte Ove med att hålla reda på skridskor och hjälmar, men den här säsongen ville jag själv vara ute på isen och hjälpa till, säger Morteza.

Integration, hälsa och gemenskap #

Projektet Ishockey för alla startade i augusti 2014 och sedan dess har 3 000 killar och 2 000 tjejer varje år provat på skridskor och ishockey under lekfulla former. Ishallen står öppen för de som vill komma förbi varje måndag till torsdag, plus lördagar. Här finns också möjlighet att låna skridskor, hjälm, klubba, handskar och så vidare.

AnnaLena Norlander

Distriktchef, Stavdal Stockholm

– Vi är övertygade om att idrottsrörelsen i Sverige är en av de största anledningarna till att vi är ett av de mest jämlika länderna i världen. Djurgården Hockey står för integration, hälsa och gemenskap vilket vi också vill står för i kund- och personalsammanhang. Det är därför vi valt att stödja Djurgården Hockey och deras projekt Ishockey för alla, säger AnnaLena Norlander, distriktschef, Stavdal Stockholm. Hon fortsätter:

– Djurgården Hockey får genom samarbetet med oss möjlighet att sprida budskap och värderingar via våra affärsträffar där de får möta våra leverantörer och kunder.

Stavdal stödjer drygt 20 idrottsklubbar och förbund, främst inom lagidrott. Socialt engagemang och sponsring av främst idrott ser de som ett bidrag för att skapa ett bättre Sverige.

”Jag fick smyga ner på kvällarna” #

Lucas Weldeab, 10, åker runt i eleganta åttor medan lillasyster Mikaela, 9, åker så fort hon bara kan, fram och tillbaka mellan sargsidorna. Pappa Tesfaalem har lite tufft att hänga med i barnens höga tempo, och stödjer sig mot en hockeyklubba.

– Vi har gått hit i ett par år. Lucas var modig och stack ut på isen själv första gången. Men Mikaela var lite mer försiktig och ville att jag skulle visa henne hur man åker skridskor. Men jag visste knappt ens vad skridskor eller ishockey var för något, så jag fick smyga ner här på kvällarna och lära mig för att kunna visa henne. Men nu är det jättekul och ett bra sätt att kunna umgås hela familjen, säger Tesfaalem, som kom till Sverige från Eritrea för tio år sedan.

– Det är klart att det vore roligt att se någon av de här killarna och tjejerna utvecklas och bli proffs eller landslagsspelare. Men det är inte det som det handlar om. Det handlar om att ha roligt och hitta en gemenskap och en meningsfull fritid, säger Ove Eriksson.

Är ishockey något du kommer att fortsätta med?

Diana Samadtari, 14

– Ja, jag kommer att fortsätta. Kanske börjar jag spela i en riktig klubb också.

Michelin Tumisifu, 15

– Ja, jag har gått här i ungefär ett år, så jag tänker fortsätta. Ishockey är roligare än att bara åka skridskor.

Suweyda Mohamed Jama, 15

– Ja, jag kommer fortsätta att spela ishockey. Det vore kul att bli proffs, men det roligaste är att komma hit och träffa kompisar.

Mohammed Halhoul, 13

– Ja, jag spelade i klubb tidigare, men nu är ishockey bara en hobby. Det är ett bra sätt att få ut allt det arga och göra sig av med ilska istället för att slåss.